biljarts reinigen

Gepubliceerd op 19 april 2023 om 13:14

Donderdagavond hebben Piet van der Loo, Wim de Gouw en Han van Vossen de drie biljarts weer gronding gereinigd. Een week of zes geleden is dat ook al door Piet en Wim gebeurd. Vandaar dat ze nu veel minder vuil waren dan de eerste keer.

Eerst grondig met de stofzuiger bewerken. Met schoonmaakazijn en een doek flink nat maken en de banden en laken goed reinigen. Eigenlijk is het gewoon achterstallig onderhoud. Biljarts zijn precisie instrumenten die met zorg, net als de biljartballen, behandeld dienen te worden. Doe je te weinig, lees dagelijks, de biljarttafel zuigen dan daalt het fijne krijtpoeder door het laken heen en komt op de lei terecht. Daar kan het weer klonteren en worden het kleine korreltjes. Bij ieder klein korreltje waar de bal met zacht tempo overheen rolt, kan je verandering van de richting waarnemen. Soms rolt de bal zelfs ietsje terug net voordat deze stil komt te liggen. Je ziet dan een kleine richtingsverandering. Bij ruim spel maakt dat niets uit. Bij het kortere spel kan je oneffenheden soms duidelijk waarnemen.

Ze zijn nu dus weer schoongemaakt en we roepen de leden op om aan het eind van de middag even de stofzuiger te pakken. Ook de ballen dienen lichtelijk met de balreiniger ingesmeerd te worden. Je kunt ze dan het best in een plastic bakje leggen om de volgende dag de ballen met een doek schoon te wrijven. Als het krijt er eenmaal een beetje 'ingebrand' is gaat het snel van kwaad tot erger. Raakt dat ingebakken krijt dan de andere bal dan wordt die bal ook weer lichtelijk door krasjes beschadigd. We hoeven niet te verwachten dat blinkende schone ballen beter zullen gaan rollen. Ook een brandschoon laken zal niet merkbaar beter lopen dan een ietwat vuil laken. Het gaat vooral om het zicht en de wetenschap dat het materiaal goed onderhouden wordt. Dat voelt gewoon beter aan. Mis je daarna nog ballen dan kan het aan de keu(of pomerans!!) liggen! Of misschien aan iets anders, maar daar kan ik zo één twee drie niet opkomen!!

 

Wim en Piet maken hier behoorlijk wat nat zeg. Het lijkt eng om een biljartlaken zo nat te zien worden maar het deert niet en droogt snel op.

 

Alleen eens met de mannen overleggen of er niet iets anders gebruikt kan worden dan die stinkende schoonmaakazijn. Daarna jezelf namelijk ook goed reinigen anders stinkt zelfs je borrel voor het slapen gaan er nog naar!

Afspraak:

  • dagelijks eind van de middag zuigen. Zuig dan af en toe de borstels die op de biljarts gebruikt worden ook mee
  • vrijdags de ballen insmeren en 's maandags oppoetsen
  • na elke partij de ballen met een doek schoonboenen
  • na elke partij het laken met de borstel bewerken
Rating: 4 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.